DIY’er en gek op techniek? Maak er werk van!

Van klusser naar procesoperator

Ben je een klusser met een passie voor techniek? Heb je er wel eens over nagedacht een volgende stap te zetten in jouw carrière? Dan is een baan als procesoperator misschien wel de juiste volgende stap voor jou! Als procesoperator krijg je de kans om je technische vaardigheden te benutten en jezelf verder te ontwikkelen. Bovendien is het is de best betaalde baan op mbo-niveau.

Vind jij het gaaf iets te maken?

Ben jij fanatiek klusser en vind je het leuk om met behulp van materialen en techniek iets te maken? En heb je wel interesse in een leuke technische baan met een dik salaris?

In de procestechniek is een groot tekort aan operators. Dat betekent mooie kansen voor jou. Er zijn veel interessante vacatures bij grote bedrijven die open staan. Als je technisch inzicht hebt, ben je welkom om te solliciteren. Ook als de opleiding die jij hebt gevolgd niet direct aansluit bij een carrière als operator.

Maar laten we eerst even een stapje terug doen. Wat doet een procesoperator eigenlijk?

Als lezer op bouwgids.com, wil je graag iets maken en vind je het leuk om technische vraagstukken op te lossen. Dat doe je als operator ook. Geen doe-het-zelf-klusjes, maar het echte werk met geavanceerde machines die jij bedient. In de wereld van de procestechniek (ook wel maakindustrie genoemd), zorg je ervoor dat producten worden gemaakt met behulp van deze machines. Jouw technisch inzicht komt hierbij goed van pas!

Waarom werken als operator zo leuk is

Sta je open voor een andere baan, dan wil je wel weten waar je voor kiest. We zetten daarom graag de belangrijkste pluspunten van het werken als operator voor je op een rij:

  1. Techniek

Als je geïnteresseerd bent in techniek, is de procestechniek echt iets voor jou. In deze sector werk je met ingewikkelde technische processen en installaties. Je hebt te maken met diverse technologieën, zoals procesautomatisering, sensorische systemen en datasystemen. Jouw verantwoordelijkheid is om het proces onder controle te houden en waar mogelijk te verbeteren. Er zijn genoeg uitdagingen voor mensen die graag in een technische omgeving werken.

  1. Flink salaris en ploegentoeslag

De procesindustrie is een goedbetaalde sector met een hoog basissalaris en aantrekkelijke ploegentoeslagen. Veel vacatures in de procestechnologie zijn gericht op personen die bereid zijn om in ploegendienst te werken, aangezien de productie vaak ook buiten de standaard kantooruren plaatsvindt. Hoe meer ploegen er zijn, hoe hoger de toeslagen kunnen zijn, met een maandelijkse “ploegenbonus” die mogelijk een derde van het basissalaris kan bereiken. Bovendien ligt het gemiddelde salaris van een operator boven de € 3.000 per maand. Zonder rekening te houden met ploegentoeslagen… Als je ervoor kiest om een nieuwe carrière als operator na te streven, dan ga je er financieel waarschijnlijk flink op vooruit.

  1. Werken bij grote bedrijven waar ook secundaire arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld

De procestechniek is enorm breed en biedt tal van mogelijkheden binnen grote bedrijven. Heb je er ooit van gedroomd om voor gerenommeerde bedrijven als Campina of Starbucks te werken? Als operator heb je een geweldige kans om je entree te maken bij dit soort bedrijven. Bovendien profiteer je van mooie secundaire arbeidsvoorwaarden die deze bedrijven te bieden hebben. Zoals een goede pensioenregeling, sportschoolabonnement of heerlijke lunches.

  1. Doorgroeien

Binnen het bedrijf waar je komt te werken zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie of je specialiseren op verschillende gebieden. Zoals het uitvoeren van inspecties en onderhoud, of je richt je op pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek of regeltechniek. In de procestechnologie zijn er volop mogelijkheden om je door te ontwikkelen. Continu zijn er nieuwe technologieën en innovaties, waardoor er altijd ruimte is om je kennis uit te breiden en te blijven leren.

  1. Switchen na verloop van tijd

Als je besluit om te gaan werken in de procestechniek en je start in een leuke baan als operator, dan heb je natuurlijk wel de intentie om daar langere tijd te werken. Maar wil je daarna toch wat anders? Je switcht als operator gemakkelijk naar een andere branche en ander productieproces. Werk je bijvoorbeeld als operator in de chemische industrie, dan kun je zo overstappen naar een proces in de voedselindustrie, textielindustrie, of welke branche je maar wilt. Jouw kennis die je hebt opgedaan over technische processen, neem je mee naar een volgende stap.

  1. Baanzekerheid

Daar waar producten worden gemaakt, is procestechniek. En producten hebben we nodig. Werk je in de procestechniek, dan werk je in een vakgebied dat amper gevoelig is voor economische schommelingen. Werken in de procestechniek geeft je een hoge baangarantie. Nu en in de toekomst.

Kan ik dat wel, procesoperator worden?

Maak je je zorgen over het ontbreken van specifieke kennis in de procestechniek? Dat wordt voor je geregeld. Besluit je om te gaan voor een toffe baan in de procestechniek, dan zijn er diverse bedrijven waar je direct terecht kunt. Vanaf dag één verdien je een goed salaris. En training en opleiding? Dat regelt jouw nieuwe werkgever voor je. Zolang jij maar gemotiveerd bent en er voor openstaat om nieuwe dingen te leren, dan ben jij zo aan de slag als operator. 

Overweeg jij om die stap te maken?

Klussen en iets bouwen, dat vind je leuk. Maar we snappen dat je niet direct zult besluiten om van baan te veranderen. Mocht je interesse hebben en meer willen weten over de mogelijkheden, kijk dan eens op Procestechniek.nl. Dit bedrijf helpt jou om die carrièreswitch te maken. Neem gerust contact met ze op om jouw wensen te bespreken, zij vinden die toffe technische baan die past bij jou!

Plaats een reactie