Na het plaatsen van een tussenwand of bij het herstel van bestaande muren in huis, kan een muur stucen een goed idee zijn. Het stucen van muren maakt het makkelijker deze af te werken. Je kunt de muur na het stucen sauzen of van behang voorzien. Voor het stukadoren van een muur heb je niet direct de hulp van een stukadoor nodig. Ook een beginnende hobbyklusser kan deze klus relatief eenvoudig zelf uitvoeren.
Houd er rekening mee, dat je voor het stucen van een muur speciaal gereedschap nodig hebt. Dit kan een reden zijn om toch eens naar de kosten van het laten stucen van een muur te kijken. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van een muur laten stucen en de verschillende afwerkingen waaruit je hierbij kunt kiezen.
Tip: kijk ook eens naar ons andere artikel, waarin we uitleggen hoe zelf een muur stucen in z’n werk gaat. Je hoeft er geen professional voor te zijn!
Verschillende mogelijkheden bij een muur stucen
Bij het laten stucen van een muur heb je de keuze uit verschillende afwerkingen. De meeste mensen kiezen voor glad stucwerk. De wand kan vervolgens gesausd worden, om deze van een kleur te voorzien. Ook kun je ervoor kiezen om de wand te laten behangen. Naast glad stucwerk is ook betonlook stucwerk populair tegenwoordig. Bij een betonlook stucwerk geef je de wanden een industriële look. Een derde optie is het gebruik van een structuur in het stucwerk. Denk aan compacte korrels, die voor een bepaald reliëf in het stucwerk zorgen. In een huis met kinderen is dit minder prettig. Zij kunnen zich bezeren, als ze bijvoorbeeld langs de wand schuren.
Waterdicht stucwerk in de badkamer
In de badkamer wordt vaak een ander type stucwerk gebruikt dan bij het stucen van de wanden in de woon- of slaapkamer. Het is belangrijk dat het stucwerk in de badkamer waterdicht is, om te voorkomen dat het vocht opneemt en al snel afbladdert. Vaak is het stucwerk op de wanden of het plafond van de badkamer dikker dan in andere kamer. Soms tot wel vier centimeter dik! Het heeft invloed op de kosten van het stucwerk. Het is bij het stucen van wanden en plafonds in de badkamer gebruikelijk om te kiezen voor een gips- of cementgebonden mortel.
Kosten van een muur laten stucen
De kosten van een muur laten stucen in huis zijn van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste afwerking van de wanden en de dikte van de laag stucwerk die moet worden aangebracht om de wand mooi vlak te krijgen. Mogelijk wil je de muren direct laten sauzen na het stucen. Ook het oppervlak speelt hierin mee. Des te groter het aantal vierkante meters is, des te lager de prijs per vierkante meter vaak ook ligt.
Gemiddeld kost het stucen van een muur tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter. We gaan hierbij uit van glad stucwerk. Kies je voor het stucen van een plafond, dan liggen de kosten iets hoger: tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Nog duurder is betonlook stucwerk, waarvan de prijs al snel oploopt tot minimaal 50 euro per vierkante meter.
Offertes opvragen bij vakmensen
Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor een muur laten stucen is het verstandig om bij verschillende vakmensen een offerte op te vragen. Online vind je verschillende websites waarop vakmensen hun diensten aanbieden. Let niet alleen op de prijs van een vakman, maar kijk ook naar recensies van eerdere klanten. Je wilt verzekerd zijn van een strak afgewerkte, nette wand als je een muur laat stucen.
Buitenmuur laten stucen
Naast de mogelijkheid om de wanden in huis te laten stucen, kan ook een buitenmuur stucen gewenst zijn. Niet iedereen geniet van de klassieke, Nederlandse bakstenen muren. Bij het stucen van de buitenmuur wordt vaak gekozen voor het gebruik van een cement- of kalkmortel. Een belangrijke factor bij de keuze voor het gebruik van een bepaald type materiaal is het gewicht hiervan. Des te zwaarder de mortel, des te groter is ook de belasting van de buitenmuur van een pand. Een vakman kan je hier meer over vertellen. Tegenwoordig zijn de materialen voor het stucen van een buitenmuur lichter dan voorheen, wat de keuze hiervoor steeds toegankelijker maakt. Ook bij een wat oudere woning.
Tip: laat het stucwerk op de buitenmuur altijd van een beschermende coating voorzien. Niet alleen om te voorkomen dat er veel vocht in het stucwerk trekt, maar ook om een groene aanslag op de buitenmuur tegen te gaan.
Veelgestelde vragen over een muur stucen
Bezoekers stellen regelmatig vragen over een muur stucen. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die hier het meest over gesteld zijn. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan.
Kun je een muur egaliseren zonder te stucen?
Het is afhankelijk van de mate waarin een muur geëgaliseerd moet worden, of dit mogelijk is zonder stucen. Een muur egaliseren kan soms ook, door oneffenheden weg te slijpen met een diamantschijf.
Wat kost een muur laten stucen?
De exacte kosten van een muur laten stucen zijn afhankelijk van de wensen die je hebt. Ga uit van 10 tot 25 euro per vierkante meter bij een gladde afwerking van de wand. Bij een meer complexe afwerking lopen de kosten verder op.
Kan ik een buitenmuur laten stucen?
Je kunt een buitenmuur laten stucen. Hier wordt vaak een kalk- of cement mortel voor gebruikt. Een buitenmuur stucen kan in het wit of grijs. Laat het stucwerk afwerken met een beschermende coating.
Is het slim om zelf een muur te stucen?
Zelf een muur stucen is ook voor een beginnende hobbyklusser goed te doen. Houd er hierbij wel rekening mee, dat er specifieke hulpmiddelen voor in huis moet halen.
Kan ik een betonlook muur laten stucen?
Een van de afwerkingen waaruit je kunt kiezen bij een muur laten stucen is een betonlook muur. Houd er rekening mee, dat de kosten van een betonlook muur stucen veel hoger liggen, dan die van een klassieke gladde afwerking.