Werken in de bouw

Het leuke aan werken in de bouw is onder meer, dat je de mogelijkheid hebt verschillende functies uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een allround timmerman en een gespecialiseerd elektricien. Ook het werk van een schilder of bijvoorbeeld loodgieter valt onder werken in de bouw. Naast de verschillende functies die betrekking hebben op de uitvoering van bouwprojecten, zijn er nog veel meer beroepen binnen deze sector. Denk bijvoorbeeld ook aan een projectleider of aannemer, welke toezien op een correcte uitvoering en de planning samenstellen. Lijkt werken in de bouw jou leuk? Op deze pagina lees je er meer over. 

Werken in de bouw zonder ervaring of diploma 

Werken in de bouw zonder ervaring of een diploma is mogelijk bij verschillende partijen. Je kunt denken aan een BBL-traject. Bij een BBL-traject combineer je leren en werken met elkaar. Zo doe je al enige ervaring op in de praktijk, terwijl je ondertussen meer leert over de uitvoering van verschillende werkzaamheden. Denk bij het plaatsen van een wandcontactdoos aan het leren herkennen van de verschillende soorten draden en de toepassing daarvan. Of wat te denken van het verschil tussen een enkel- en dubbelpolige schakelaar? 

Naarmate je tijdens het BBL-traject steeds meer leert en ervaring opdoet, zal de kans groter worden dat een bedrijf je vast aanneemt. Een groot voordeel van een BBL-traject is dat je tijdens het leren inkomen hebt. Zeker mensen die al wat ouder zijn, hebben het inkomen nodig om te voorzien in hun kost en inwoning. Een BBL-traject, werken in de bouw zonder ervaring of diploma, biedt hen deze kans. 

Werken als zzp’er in de bouw 

Niet alleen via een BBL-traject kun je werken in de bouw zonder ervaring of diploma. Een alternatief is werken als zzp’er in de bouw. Houd er hierbij rekening mee, dat het best lastig kan zijn om klanten te vinden in de eerste fase. Momenteel is de vraag naar vakmensen in de bouw groot. De kans bestaat echter, dat deze situatie de komende decennia verandert. Zonder klanten heb je als zzp’er geen inkomen. 

Daarnaast heb je om te kunnen werken als zzp’er in de bouw enige ervaring in en kennis over bouwwerkzaamheden nodig, om deze correct uit te kunnen voeren. Je kunt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden niet meekijken met een collega. Worden klussen op een incorrecte wijze uitgevoerd, dan loop je het risico dat een opdrachtgever het werk afkeurt en je niet uitbetaalt. 

Van een baan bij een bouwbedrijf naar een eigen zaak 

Voor mensen die voorheen bij een bouwbedrijf werkten kan werken als zzp’er in de bouw een interessante optie zijn. Zij hebben de kennis en ervaring om verschillende klussen zelfstandig uit te kunnen voeren. Ook beschikken zij doorgaans over een groot netwerk, wat het makkelijker maakt om nieuwe klussen te vinden. Ze verhuren zichzelf bijvoorbeeld aan een groter bouwbedrijf, die hen inzet op projecten. 

Een groot voordeel van werken als zzp’er zit in het feit, dat je de mogelijkheid hebt om je eigen salaris te bepalen. Vaak is dat uurloon hoger, wanneer je als zzp’er werkt. Je loopt als zzp’er immers meer risico, waar de klant voor betaalt. 

Werken en leren in de bouw 

Eerder werd het voorbeeld van een BBL-traject genoemd, waarbij je werken en leren in de bouw met elkaar combineert. Niet alleen tijdens een BBL-traject leer je veel in de praktijk. Dit geldt ook voor een reguliere opleiding op het ROC. In eerste instantie zal je veel leren tijdens praktijklessen op de school zelf. Denk aan het aansluiten van de elektra in een fictieve woning, het leren gebruiken van verschillende soorten machines, enzovoorts. Op een later moment in de opleiding, zal je een stage lopen bij een bouwbedrijf. Zo doe je meer ervaring op en beschik je over het benodigde kennisniveau om straks voor een werkgever te kunnen gaan werken. 

Kijk eens bij de verschillende bouw opleidingen en filter hier op ‘werken en leren’!

Vacatures in de bouw 

De vraag naar vakmensen is de laatste jaren steeds groter geworden. Er wordt ontzettend veel gebouwd in Nederland, waarbij de timmerman, loodgieter en elektricien onmisbaar zijn. De verwachting is dat de grote vraag naar bouwvakkers de komende jaren aan zal houden, terwijl het aanbod aan werkzoekenden beperkt is. Op internet vind je handige overzichten met vacatures in de bouw in jouw omgeving. Beperk je niet tot de bedrijven die vacatures aanbieden in je woonplaats. Als vakman zal je veel onderweg zijn, waardoor de vestigingsplaats van een bouwbedrijf minder belangrijk is bij het selecteren van interessante vacatures. 

Veelgestelde vragen over werken in de bouw 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over werken in de bouw. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over het onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over het werken in de bouw? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Kun je 4 dagen werken in de bouw?

Als zzp’er bepaal je zelf hoeveel dagen je wekelijks werkt. Voor werknemers van bouwbedrijven die de 55 jaar gepasseerd zijn, geldt dat zij hun werkgever kunnen vragen de werkweek aan te passen naar vier dagen. Dit is vastgelegd in de CAO.

Wanneer kun je eerder stoppen met werken in de bouw?

Voor werknemers die onder de “Zwaar-werkregeling” vallen is het mogelijk om drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd te stoppen met werken. In de CAO is een definitie vastgelegd van “zwaar werk”.

Kun je werken in de bouw met een hernia?

Het is onverstandig om bij lichamelijk letsel, zoals een hernia, door te blijven werken. De kans is groot dat het probleem verergert. Neem contact op met de bedrijfsarts om de mogelijkheden te bespreken.

Wat voor salaris verdien je met werken in de bouw?

Gemiddeld verdient een bouwvakker in Nederland circa 2.380 euro bruto per maand. Het salaris van een zzp’er in de bouw ligt vaak iets hoger, daar deze een groter risico loopt en de klant hiervoor laat betalen.

Hoeveel mensen werken er in de bouw?

In Nederland werken meer dan 300.000 mensen in de bouw. De banen die in de bouwsector worden aangeboden lopen uiteen van die van een timmerman, tot de baan van een projectleider.

1 gedachte over “Werken in de bouw”

Plaats een reactie