Cirkelzaag

Cirkelzaag
Gele cirkelzaag

Een cirkelzaag is een veelzijdig gereedschap dat je kunt gebruiken voor veel verschillende timmer en zaag gerelateerde projecten. In dit artikel bespreken we de verschillende kenmerken van een cirkelzaag en hoe je hem het beste kunt gebruiken. We zullen ook tips geven over het kiezen van de juiste cirkelzaag voor professionals en hobbyisten. Dus, als je op zoek bent naar informatie om er één te kopen of gewoon meer wilt weten over dit handige gereedschap, lees dan nu verder!

Er is veel te vinden en lezen over de verschillende soorten cirkelzagen, maar maak je geen zorgen. Ze kunnen lastig zijn voor beginners en zelfs doorgewinterde professionals vinden ze in het begin verwarrend omdat er zo veel opties beschikbaar zijn! Maar vrees niet – wij helpen je met alle basiskennis die je nodig hebt, voordat je aan je project begint. In dit artikel lees je over hoe je er een met succes kunt gebruiken, evenals veiligheidstips!

Standaard onderdelen van de cirkelzaag

De standaardonderdelen van de meeste cirkelzagen zijn:

  1. Het zaagblad
  2. De motor
  3. De basis
  4. De handgreep
  5. Het zaagblad
  6. De dieptemeter

De grootte van het blad varieert afhankelijk van wat je nodig hebt voor de klus, maar 5 1/2 – 7 inch messen zijn de meest voorkomende, omdat ze een grote veelzijdigheid bieden in het gebruik. Daarnaast kan het ook zijn dat er andere onderdelen of extra’s bij zitten, bijvoorbeeld cirkelzagen met geleiderail!

Twee van de meest favoriete merken zijn: Festool (voor bredere kerf) en Bosch (geweldig design).

Inliner of Sidewinder

De keuze van het ontwerp hangt af van de grootte en het gewicht dat je wil hanteren. Bij een inline-cirkelzaag bevindt de motor zich samen met het zaagblad, terwijl bij een sidewinder slechts één as wordt gebruikt die van de as via de aandrijving in de handgreep van het gereedschap zelf loopt.

Soorten cirkelzagen

Je hebt cirkelzagen, mini cirkelzagen, invalzagen en handcirkelzagen, maar natuurlijk zijn er meer soorten. Hieronder vind je een aantal verschillende soorten cirkelzagen.

Cirkelzagen met snoer

Cirkelzagen met snoer zijn krachtiger dan hun tegenhangers zonder snoer. Met dit gereedschap kun je zelfs de zwaarste zaagsneden uitvoeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de stroom op is. Of dat je vermoeid raakt bij lange klussen. Mede omdat de zelfoplaadtijd beperkt is, zoals bij sommige andere types wel het geval is. Er komt heel wat kijken bij het kiezen van de juiste cirkelzaag: hoeveel vermogen heeft jouw werk nodig?

Snoerloze cirkelzagen

Accucirkelzagen zijn je nieuwe beste vriend als je werkt op een bouwplaats met zwaar hout. Je kunt door deze grotere stukken hout zagen zonder je zorgen te hoeven maken over hoe ver het stopcontact weg is, want deze kleine jongens zijn uitgerust met een accu!

Compacte en minicirkelzagen

Mini cirkelzaag – de beste optie voor wie een betaalbaar en draagbaar elektrisch gereedschap wil! Voel je je gefrustreerd wanneer je probeert om grotere elektrische gereedschappen te gebruiken? Mini cirkelzagen zijn perfect voor mensen die kleine maar krachtige apparaten willen. Deze lichte en draagbare toestellen zijn gemakkelijk in het gebruik, omdat ze door hun compacte ontwerp zo gemakkelijk in de hand liggen dat ze kunnen worden rondgedragen zonder dat ze te veel zweten of zich op een of andere manier inspannen!

Plaats een reactie