Tegellijm verwijderen

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin tegellijm verwijderen noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw gelegde tegelvloer, waarbij tijdens het aanbrengen hiervan lijm op de losse tegels terecht is gekomen. Of wat te denken van een keuken, waarin je de oude tegels aan de wand wilt vervangen voor strak stucwerk. Bij het verwijderen van de oude tegeltjes is de kans groot, dat er lijm op de wand achterblijft. Hoe verwijder je deze tegellijm, zonder de muur al te erg aan te tasten? In dit artikel lees je meer over tegellijm verwijderen van tegels en gaan we in op de factoren waarmee je hierbij rekening dient te houden. 

Tegellijm verwijderen met gereedschap 

Tegellijm verwijderen met gereedschap kan op verschillende manieren. Wanneer het om resten tegellijm op een muur gaat, kun je een klopboormachine gebruiken met een rechte steenbeitel. Door de klopboormachine in een zo recht mogelijke hoek op de resten tegellijm te plaatsen, zal dit van de muur geslagen worden. Pas hierbij op, dat je de beitel geen schade aan de muur zelf aanricht. Mocht je de muur gaan stucen, dan maakt dit iets minder uit. Eventuele oneffenheden worden tijdens het stucen hersteld.

Wil je tegellijm aan de onderzijde van een tegel verwijderen, dan kun je dit het beste met een haakse slijper doen. Het nadeel van het gebruik van een haakse slijper is de hoeveelheid stof die hierbij vrijkomt. Voer een dergelijke bewerking om deze reden altijd buiten uit. Zet de haakse slijper schuin op de tegel, waardoor je de achtergebleven lijmresten weg kunt schrapen. Ga voorzichtig te werk en gebruik hier altijd een klein model haakse slijper bij. Deze modellen zijn makkelijker te hanteren dan de grote slijptol, bedoeld voor het doorzagen van stenen. 

Machine huren om tegellijm te verwijderen 

Wanneer je lijmresten aan de bovenzijde van een tegel wilt verwijderen, is het gebruik van een haakse slijper af te raden. De kans dat de bovenzijde van de tegel beschadigt bij het gebruik van dit apparaat is zeer groot. Verstandiger is het om een behangstomer in te zetten. Zelf een behangstomer kopen is vaak niet rendabel, daar het apparaat zelden gebruikt zal worden. Een machine huren om tegellijm te verwijderen is een goed alternatief. Bij de meeste bouwmarkten, maar ook bij andere verhuurders kun je de behangafstomer huren. 

Een behangstomer maakt de tegellijm zacht, wat het mogelijk maakt om dit voorzichtig van de tegel te krabben. Gebruik bij het wegkrabben van de tegellijm een verfschrapper. Pas op, dat je de glazuurlaag van de tegels niet beschadigt bij het verwijderen van de tegellijm. 

Tip: in plaats van een behangafstomer zou je ook voor het gebruik van een gasbrander kunnen kiezen. Een gasbrander heeft hetzelfde effect als de behangafstomer: het verwarmt de lijm, waardoor je dit vervolgens langzaam weg kunt schrapen. 

Tegellijm verwijderen zonder gereedschap 

Om de kans op schade aan de tegels zo klein mogelijk te maken, zal je eerst proberen de tegellijm te verwijderen zonder gereedschap. Je kunt bij keramische tegels kiezen voor een combinatie van zand of soda. Beide hulpmiddelen hebben een schurende werking, waardoor je de restanten van de tegellijm heel voorzichtig los kunt schuren. Soda gecombineerd met water is ook een goed hulpmiddel om lijm te verwijderen, als dit net begint te drogen. Laat de soda kort in de lijmresten trekken en neem dit vervolgens weg met een doek. 

Het gebruik van schuurpapier is onverstandig. Het is heel lastig om hier heel lokaal lijmresten mee te verwijderen, waardoor de kans op krassen op de tegels groot is.  

Tip: wanneer de lijm pas net op de tegels terecht is gekomen, kun je dit vaak nog wegkrijgen met een doek of een nat sponsje. 

Tegellijm op wand verwijderen voor stucen 

Wanneer je voornemens bent tegels van de wand te verwijderen om deze vervolgens te stucen, is het verwijderen van tegellijm noodzakelijk om oneffenheden in het stucwerk te kunnen voorkomen. Kleine lijmresten mogen blijven zitten, enigszins afhankelijk van de dikte van de laag stucwerk die je aan gaat brengen. Om de resten tegellijm van een wand te verwijderen kun je het beste een klopboormachine gebruiken, zoals eerder in dit artikel genoemd werd. Kleine beschadigingen aan de muur vul je op met het stuc.  

Veelgestelde vragen over tegellijm verwijderen 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over de wijze waarop zij het beste tegellijm kunnen verwijderen van een wand of hun tegels. Bekijk hieronder de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden over het verwijderen van tegellijm. Heb je zelf nog een vraag over dit onderwerp? Laat je vraag achter in de reacties onderaan het artikel.

Hoe kun je het beste tegellijm verwijderen?

Tegellijm verwijderen kan op verschillende manieren. Wanneer tegellijm aan de bovenzijde van een tegel verwijderd moet worden, kun je het beste een behangstomer gebruiken. Lijm verwijder je aan de achterzijde van een tegel met een haakse slijper.

Moet je tegellijm altijd verwijderen?

Wanneer de tegellijm op onlangs gelegde tegels zit, heeft dit invloed op de uitstraling van de ruimte. De tegelvloer of -wand oogt minder professioneel. Op een wand verwijder je lijmresten om deze vervolgens af te kunnen werken. Het voorkomt oneffenheden in de afwerking.

Welk apparaat gebruik je om tegellijm te verwijderen?

Resten van tegellijm verwijderen kan met verschillende apparaten. Het meest gebruikt wordt de behangafstomer. Ook met een haakse slijper of een klopboormachine is het mogelijk om lijmresten te verwijderen. Het meest geschikte apparaat is afhankelijk van de plek waar je tegellijm wilt verwijderen.

Wat zijn de nadelen van het laten zitten van tegellijm?

Zou je tegellijm laten zitten, dan zorgt dit zowel op een tegel als op een wand voor oneffenheden. In het geval van de wand blijf je dit zien. Bij tegellijm op de bovenzijde van een tegel voel je het, wanneer je deze in de vloer ligt.

Hoe krijg je tegellijm van de tegels?

Je kunt tegellijm van tegels verwijderen met een behangafstomer, maar ook door een papje van soda en water op de tegellijm te smeren. Laat het intrekken en neem de tegel vervolgens af met een vochtige doek. Dit werkt alleen als de tegellijm nog niet is uitgehard.

1 gedachte over “Tegellijm verwijderen”

Plaats een reactie