Kozijnen schilderen

Zeker bij houten kozijnen is het periodiek schilderen hiervan belangrijk. Op het moment dat de verf los begint te laten, we noemen het ook wel het afbladderen van verf, loop je het risico op houtrot. Verf dient namelijk ter bescherming van het hout. Zonder verflaag kan het vocht in het hout trekken. Het herstel van houtrot is lastig; vaak moeten verrotte houten kozijnen volledig vervangen worden. In dit artikel lees je meer over kozijnen schilderen. Waarop moet je letten? Op welk moment moet je de kozijnen binnen schilderen? En welk gereedschap ben je nodig? We vertellen het je hieronder!

Verschillende types kozijnen schilderen 

Naast houten kozijnen zijn ook kozijnen van kunststof, staal en bijvoorbeeld aluminium populair in Nederland. Het schilderen van houten kozijnen is relatief makkelijk, in vergelijking met het bewerken van deze andere materialen. Voor kunststof kozijnen geldt dat deze hun kleur lang behouden en weinig onderhoud nodig hebben. Het schilderen hiervan is om die reden niet noodzakelijk. Wens je toch een andere kleur? Zorg er in dat geval voor dat je de juiste primer of voorstrijk gebruikt. Het risico op kleine krassen in de verflaag op een kunststof kozijn is relatief groot. 

Ook aluminium en stalen kozijnen schilderen is mogelijk. In de praktijk wordt dit echter weinig gedaan, daar men specifiek voor aluminium of staal kiest vanwege het industriële karakter hiervan. Aluminium kozijnen moeten eens per twee jaar grondig en intensief gereinigd worden. Dit kan een aangebrachte verflaag schaden. Bij het verven van stalen kozijnen geldt net als voor kunststof kozijnen, dat het belangrijk is om de juiste voorstrijk te gebruiken. 

Kozijnen binnen schilderen 

Kozijnen binnen schilderen verschilt in de basis niet van het schilderen van andere houten objecten. Start met het afplakken van de ramen en bijvoorbeeld deuren. Nog beter is het om een deur tijdelijk uit het kozijn te tillen, wanneer het niet om de voor- of achterdeur gaat. Leg stucloper of afplakfolie op de vloer, om deze niet te beschadigen tijdens het schilderen. Voor het schilderen van kozijnen binnen kun je het beste een platte en ronde kwast gebruiken. Met de platte kwast maak je mooie lange halen over de rechte delen van het kozijn. Gebruik de ronde kwast om in de hoekjes van het kozijn te kunnen komen. 

Schuur het kozijn vooraf en zorg dat deze stof- en vetvrij is. Vaak moeten er meerdere lagen lak op het kozijn worden aangebracht, om een mooi egaal dekkende kleur te krijgen. Ook tussen deze lagen dien je het kozijn licht op te schuren. 

Kozijnen buiten schilderen 

Kies voor een week waarin het meerdere dagen achtereen droog is, als je de kozijnen buiten gaat schilderen. Het voorkomt dat het verse verfwerk wordt aangetast. Veel mensen verven hun kozijnen in het voorjaar of aan het begin van de zomer. Voor het verven van de kozijnen buiten kun je voor alkydverf op terpentinebasis kiezen. Voordeel van dit type verf is de zeer goede dekking hiervan. Ook hoef je maar weinig voorbereidingen te treffen om aan de slag te kunnen gaan. 

Zorg dat de oude verflaag op de kozijnen buiten volledig verwijderd is, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Je verwijdert de oude verf met een schuurmachine of los schuurpapiertje. Ook een verfkrabber kan uitkomst bieden. Plak het raam vooraf goed af, om te voorkomen dat er verf op de ruit achterblijft. Zeker verf op terpentinebasis is vaak lastig te verwijderen. 

Volgorde schilderen van kozijnen 

Bij het schilderen van kozijnen werkt men over het algemeen van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dat wil zeggen dat begonnen wordt met de onderzijde van de bovenste ligger van het kozijn, gevolgd door de voorzijde hiervan. Vervolgens start men met de binnenzijde van de linker staander, gevolgd door de voorzijde. Doe hetzelfde voor de rechter staander van het kozijn. 

Men rondt af met het verven van de onderste ligger. Ook nu wordt begonnen met de binnenzijde van het kozijn, gevolgd door de voorzijde. Houd tijdens het verven goed in de gaten of er geen druipers zichtbaar zijn op de staanders en liggers. Door ze direct weg te werken, voorkom je dat het kozijn straks opnieuw geschuurd moet worden. 

Kosten van kozijnen laten schilderen 

De kosten voor het laten schilderen van de kozijnen in huis liggen over het algemeen tussen de 45 en 75 euro per kozijn. Kies je voor het laten schilderen van de kozijnen buiten je woning, dan betaal je iets meer: tussen de 50 en 150 euro per kozijn. Schildersbedrijven voeren deze klussen overigens niet alleen in het voorjaar en de zomer uit. Vaak is het juist aantrekkelijk om voor de hulp van een winterschilder te kiezen. Schildersbedrijven hebben het in de winter rustiger, waardoor je sneller geholpen wordt. 

Veelgestelde vragen over kozijnen laten schilderen 

Regelmatig krijgen we vragen over kozijnen laten schilderen en hetgeen dit met zich meebrengt. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan.

Hoe vaak moet je kozijnen schilderen?

Kozijnen binnen hoeven niet vaak geschilderd te worden. Doe dit alleen, wanneer er beschadigingen zichtbaar zijn. De kozijnen buiten moeten geschilderd worden als de verf los begint te laten.

Hoe lang duurt kozijnen schilderen?

Afhankelijk van het aantal kozijnen ben je hier een of meerdere dagen mee bezig. Houd er rekening mee, dat een kozijn vaak meerdere keren geschilderd moet worden om een mooi, dekkende laag te krijgen.

Wat kost het om je kozijnen te laten schilderen?

Het laten verven van kozijnen binnen kost tussen de 45 en 75 euro per kozijn. Voor een kozijn aan de buitenzijde van je woning betaal je tussen de 50 en 150 euro per kozijn.

Welke verf is er nodig bij stalen kozijnen?

Bij het verven van stalen kozijnen kun je in de basis iedere lak gebruiken. Het is hierbij voornamelijk van belang, dat je voor een primer of voorstrijk kiest specifiek bedoeld voor een stalen ondergrond.

Hoe vaak moet je binnen kozijnen schilderen?

De kozijnen binnen hoef je doorgaans niet vaak te schilderen. Het schilderen hiervan is slechts noodzakelijk wanneer er krassen zichtbaar zijn in de laag met verf of wanneer je uitgekeken bent op de kleur hiervan.

1 gedachte over “Kozijnen schilderen”

Plaats een reactie