Invalzaag

invalzaag
Oranje invalzaag

Als het op zagen aankomt, is de invalcirkelzaag voor veel mensen in de bouwsector een beetje een onbekend product. Dit onderschatte gereedschap kan echter ongelooflijk nuttig zijn voor bepaalde toepassingen. Als u niet zeker weet wat een invalzaag is of hoe hij werkt, lees dan verder voor meer informatie!

Wat is een invalzaag?

Een invalcirkelzaag is een gereedschap dat met behulp van de zwaartekracht zaagt. Het gebruikt het gewicht van het zaagblad om door hout, metaal en andere vaste materialen te zagen. In tegenstelling tot een sabelzaag, die op en neer beweegt in een bankschroef of bankpen om een zaagsnede te maken, heeft de invalzaag geen heen en weer gaande beweging. Hij heeft een op/neergaande beweging die de snijkant van het blad in het te zagen materiaal vastklemt.

Deze zaag wordt ook een valzaag of een neerwaartse zaag genoemd en de zaagwerking hangt af van het gewicht van het blad dat verticaal daalt.

Verschil tussen invalcirkelzaag en cirkelzaag

De invalcirkelzaag verschilt van de cirkelzaag omdat hij geen heen-en-weergaande beweging heeft. Hij werkt door oscillerende op- en neergaande bewegingen.

Cirkelzagen zagen, zoals de handcirkelzaag, door het materiaal met een draaiend blad dat horizontaal beweegt, zoals een decoupeerzaag of een sabelzaag.

Waarvoor kan een invalcirkelzaag worden gebruikt?

Een invalcirkelzaag wordt meestal gebruikt om door dik materiaal te zagen, zoals plaatstaal, triplex, raamkozijnen of vloeren.

Wees voorzichtig bij het gebruik van de invalcirkelzaag om ongelukken te voorkomen. Het is belangrijk dat je alle instructies leest en opvolgt, voordat je de zaag in gebruik neemt.

Verschillende merken invalzagen

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende merken aan invalzagen. Elk merk heeft z’n eigen voor- en nadelen, bekijk ze dus goed voordat je een invalzaag gaat aanschaffen.

Verschillende bladen invalzagen

Verschillende merken gebruiken verschillende bladen en elk heeft een specifiek doel. Gebruik deze tabel om te bepalen welk zaagblad het beste bij jouw materiaal past:

 • Bladen voor invalcirkelzagen
 • Blad met gecoate tanden voor aluminium, staal, glasvezel, kunststoffen en hout
 • Bladen met diamant voor het zagen van tegels, baksteen en beton
 • Bladen met hardmetalen tand voor het zagen van metaal tot 1/2″ dik
 • Bladen voor het zagen van voegen in tegels en baksteen

Hoe een invalzaag te gebruiken

Stap 1: Monteer het zaagblad in de zaag

Elke invalcirkelzaag wordt geleverd met een andere afstelling, maar je moet het zaagblad altijd correct monteren om letsel te voorkomen.

Stap 2: Zorg ervoor dat alle onderdelen vastzitten en vergrendeld zijn

Voordat je het gereedschap gebruikt, moet je ervoor zorgen dat de tandwielkast goed vergrendeld is. Gebruik het nooit als het eraf valt of losraakt tijdens het gebruik, want dat kan tot ongelukken leiden.

Stap 3: Stel het materiaal dat je wil zagen op

Zet het werkstuk klaar voor het snijden, door het vast te zetten op een oppervlak dat bestemd is voor het zagen van materialen. Denk eraan: als je met harde en zachte houtsoorten werkt, klem ze dan nooit samen vast, want dat zal meer dan waarschijnlijk schade aan beide materialen veroorzaken en tot ongevallen kunnen leiden.

Stap 4: De zaag starten

Vanwege het gewicht van dit gereedschap mag je nooit je handen gebruiken om ertegen te duwen, want dan kun je je evenwicht verliezen en hierbij letsel oplopen. Zet in plaats daarvan de zaag aan en laat hem voor je werken.

Stap 5: Zorg ervoor dat het zaagblad goed in het hout zit voor je begint met zagen

Zorg ervoor dat je tijdens het werken beide handgrepen goed vasthoudt, zodat je letsel kunt voorkomen als er iets wegglijdt.

Stap 6: Maak een snede met een lage snelheidsinstelling

Maak nooit een invalzaagsnede zonder langzaam te draaien, want zo blijft de druk weg van de tanden van het blad en wordt de levensduur ervan verlengd. Begin altijd met lage snelheden en voer die geleidelijk op tot het gewenste resultaat is bereikt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een cirkelzaag

Er zijn veel cirkelzagen op de markt en elk heeft een ander doel. We hebben een aantal factoren op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar een invalcirkelzaag:

Vermogen

Het is belangrijk dat de zaag voldoende vermogen heeft om de belasting van het materiaal dat je gaat doorzagen aan te kunnen. Je wil niet iets dat alleen door dunne materialen kan zagen of het kan langzaam bewegen, wat het risico van terugslag door overbelasting met zich meebrengt. Zorg er bovendien voor dat het zaagblad met zijn maximale snelheid kan draaien voor een optimale prestatie.

Bladgrootte en -type

Welk type zaagbladen heb ik nodig?

Als je met hout of metaal gaat werken, zijn er specifieke typen zaagbladen die je nodig bent. Zorg ervoor dat je voor elk materiaal minstens één blad hebt, anders wordt het zagen moeilijker en kunnen er ongelukken gebeuren.

De lengte/grootte van het blad is ook een belangrijke factor. Hoe groter het blad, hoe meer materiaal je in één keer kunt doorsnijden. Maar denk eraan: een langer mes betekent dat het zwaarder is en moeilijker onder controle te houden, wat kan leiden tot fouten en ongelukken, dus zorg ervoor dat het binnen je mogelijkheden ligt.

Veiligheidsvoorzieningen

Zorg ervoor dat er veiligheidsvoorzieningen zijn zoals een vergrendelingsschakelaar en een aan/uit-schakelaar zodat het apparaat niet per ongeluk kan worden gestart. Zorg er ook voor dat de handgrepen comfortabel genoeg zijn om te gebruiken zonder weg te glijden tijdens het gebruik, aangezien dit kan leiden tot ongelukken.

Prijs

Hoewel er veel factoren zijn om te overwegen bij de aankoop van een invalcirkelzaag, moet er ook rekening worden gehouden met de prijs. Op de lange termijn zou het waarschijnlijk veel rendabeler zijn om te investeren in één ‘heavy duty’-zaag die elk materiaal aankan in plaats van meerdere verschillende types voor verschillende materialen.

Zoals altijd moet je de recensies lezen voordat je het gereedschap aanschaft, om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor zijn taak en niet zal leiden tot onvoorziene ongelukken.

Verschillende messen

Er zijn verschillende soorten messen, afhankelijk van het materiaal dat je ermee gaat snijden:

 • Aluminium bladen: ontworpen om metaal tot 1/4″ dik te snijden
 • Titaniumzaagbladen: voor het zagen van staal, roestvrij staal en andere metalen tot 1/8″ dikte
 • Bimetaalzaagbladen: voor het zagen van roestvrij staal en andere metalen tot 3/8″ dik (en kunnen ook aluminium aan)
 • Houtzaagbladen: voor het zagen van hout en laminaat tot een dikte van 3/4″. Er zijn ook speciale bladen voor het zagen van kunststoffen, keramische tegels en metselwerk.

Een invalcirkelzaag online kopen

Nu je weet waar je op moet letten, zijn hier enkele gereedschappen die onze tests hebben doorstaan en mogelijk interessant voor je zijn.

HIER STRAKS PRODUCTEN PLAATSEN

Veiligheidsmaatregelen

 • Gebruik het gereedschap niet waar ontvlambare vloeistoffen of gassen aanwezig zijn
 • Stel het elektrische gereedschap niet bloot aan regen of natte omstandigheden
 • Draag altijd een veiligheidsbril met zijkapjes met de markering “ANSI Z87.1”. Een gewone bril heeft alleen slagvaste glazen; het is GEEN veiligheidsbril
 • Gebruik dit apparaat niet als het netsnoer beschadigd of versleten is, als het gevallen is of als de tanden van het mes bot zijn geworden. Probeer niet zelf messen te slijpen of te repareren. Breng gereedschap als volgt voor reparatie terug: Als de zaag nog onder garantie valt, retourneer hem dan voor gratis vervanging Bladen moeten worden geretourneerd naar uw plaatselijke erkende servicecentrum
 • Anders, zorgvuldig verpakken en goed verzekerd met bewijs van aankoop en beschrijving van het probleem naar het dichtstbijzijnde erkende servicecentrum sturen
 • Stel het apparaat niet bloot aan regen en/of natte omstandigheden en dompel het nooit onder in water
 • Draag altijd een gezichtsmasker wanneer je droog materiaal zoals schuurpapier gebruikt. Dit voorkomt het inademen van stofdeeltjes die irritatie van de luchtwegen of ziekten kunnen veroorzaken.
 • Gebruik geen elektrisch gereedschap in de aanwezigheid van ontvlambare vloeistoffen.
 • Zorg ervoor dat de schakelaar uit staat wanneer je een werkstuk uit de machine haalt of draagt.
 • Leg het apparaat niet op zijn kant neer omdat dit kan leiden tot beschadiging van elektrische onderdelen en bedrading. Behandel het apparaat voorzichtig en laat het niet van een hoogte vallen om de veiligheid van de bediener te garanderen.
 • Probeer geen onderdelen van de machine te demonteren anders dan aangegeven in de handleiding, anders kan ernstig letsel het gevolg zijn. Wanneer je denkt dat er een probleem is met het product, raadpleeg dan eerst de handleiding voor een mogelijke oplossing alvorens contact op te nemen met een service agent
 • Draag altijd oorbeschermers bij het gebruik van deze machine – verminder het risico op gehoorbeschadiging door geluidsniveaus Controleer of het zaagblad vrij ronddraait voordat je de invalzaag gebruikt – er kan een probleem zijn als het zaagblad niet gemakkelijk ronddraait.
 • Raak het zaagblad niet aan terwijl het ronddraait – je kunt gewond raken en de machine beschadigen.
 • Zorg ervoor dat het werkstuk stevig en veilig is voordat je het gebruikt – klemmen of vasthouden indien nodig
 • Gebruik altijd een beschermkap op verstekzagen, radiaalzagen en tafelzagen om ernstig letsel te voorkomen. Zorg ervoor dat de beschermkap goed is bevestigd en goed werkt – controleer de werking regelmatig Houd vingers weg van de zaagbladen op alle machines – vingers kunnen worden afgesneden of dure schade aan de machine veroorzaken Houd alle beschermkappen op hun plaats wanneer je de machine bedient – als deze tijdens het gebruik losraken, kan dit leiden tot elektrische schokken of persoonlijk letsel.
 • Verspil nooit materiaal door de machine te overvoeren – dit kan leiden tot gevaarlijke terugslag.

Plaats een reactie