Schroef verwijderen

Het behoort tot de grootste ergernissen van veel klussers: een dolgedraaide of afgebroken schroef. Toch krijgt iedereen hier wel eens mee te maken! Hoe krijg je de afgebroken schroef nog uit je houtwerk? Op welke manier kun je de stevig vastgedraaide, maar dolgedraaide schroef nog uit een balk of plank trekken? Er zijn verschillende hulpmiddelen en gereedschap die je hierbij kunt gebruiken. In dit artikel lees je er meer over. 

Dolgedraaide schroef verwijderen 

De makkelijkste manier om een dolgedraaide schroef te verwijderen, is het gebruik van een elastiekje. Naast het elastiekje heb je aan een schroefboormachine voldoende. Bij deze methode leg je het elastiekje op de dolgedraaide schroef, waarna je deze met het bitje van de schroefmachine in de kop van de dolgedraaide schroef duwt. Het elastiekje zal je bij deze methode meer grip geven; het elastiekje vult de ruimte in de schroefkop op. Je kunt de schroef nu rustig losdraaien. In plaats van een accuschroefmachine, zou je ook voor een schroevendraaier kunnen kiezen. 

Een andere manier om een dolgedraaide schroef te verwijderen, is het creëren van een nieuwe schroefkop. Dit doe je door een schroevendraaier in de schroefkop te zetten en deze vervolgens met een hamer vast te slaan. Helemaal vast zal de schroevendraaier logischerwijs niet zitten, maar je creëert op deze manier wel meer grip. Je kunt vervolgens proberen de schroef alsnog los te draaien. Doe dit met dezelfde schroevendraaier en gebruik bij voorkeur geen accuschroefmachine. De kans is groot dat je de schroef opnieuw doldraait. 

Een derde optie is het gebruik van een schroefverwijderaar. Je vindt bij de bouwmarkt setjes met deze tool. 

Afgebroken schroef verwijderen 

Niet alleen kun je te maken krijgen met een dolgedraaide schroef, wanneer je bijvoorbeeld het verkeerde bitje gebruikt. Ook kun je te veel kracht op de schroef zetten met een accuschroefmachine. Als gevolg hiervan zal de schroefkop afbreken. De meest gebruikte methode om de afgebroken schroef te verwijderen, is het uitboren hiervan. Voor het uitboren van de schroef heb je een metaalboor nodig. Aan het uitboren van een afgebroken schroef kleven een aantal risico’s. Niet alleen loop je het risico de metaalboor te beschadigen. Ook kan het voorkomen dat het materiaal waar je de schroef in hebt gedraaid verder beschadigd raakt bij het gebruik van een metaalboor. Het betekent bijvoorbeeld dat het vastdraaien van een nieuwe schroef bemoeilijkt wordt, doordat deze geen grip meer heeft op het materiaal. 

Het uitboren van de schroef is overigens niet altijd nodig. Je kunt er ook voor kiezen het gat op te vullen met wat houtvuller en een nieuwe schroef elders in het hout te draaien. 

Mocht de afgebroken schroef voldoende uit de ondergrond, bijvoorbeeld een houten lat of balk, steken dan kun je deze met een hamer verwijderen. Een klauwhamer geeft nog vaak voldoende grip, zelfs als de schroef geen schroefkop meer heeft. Er zal in veel gevallen een klein haaltje aan de afgebroken schroef zitten, waarachter je de klauwhamer kunt vastzetten. In plaats van het gebruik van een klauwhamer, kan ook een nijptang uitkomst bieden. Mogelijk heb je daar nog meer grip mee. Met een nijptang creëer je een hefboom, wat helpt de afgebroken schroef uit het materiaal te trekken. 

Verroeste schroef verwijderen 

Een verroeste schroef verwijderen doe je door gebruik te maken van WD40. Je kunt WD40 rond de schroef spuiten, waarna de olie langzaam naar beneden zal kruipen. Het maakt het makkelijker om de schroef weer in beweging te krijgen. Vaak zal eenmalig WD40 rond de schroef spuiten onvoldoende zijn. Herhaal dit meermaals, voordat je de schroef probeert los te draaien. Het voorkomt dat de schroef afbreekt als je hier kracht op begint te zetten. 

Tip: om te voorkomen dat een verroeste schroef al snel doldraait, is het verstandig deze in eerste instantie los te draaien met een schroevendraaier. Je merkt met een schroevendraaier eerder of er beweging te krijgen is in de verroeste schroef. Zodra er beweging in de verroeste schroef zit, kun je alsnog voor het gebruik van een accuschroefmachine kiezen. 

Wanneer het niet lukt om de schroef los te draaien na het gebruik van WD40, kun je een hamer gebruiken. Sla met de hamer zo recht mogelijk op de kop van de schroef. Zou je schuin op de kop slaan, dan breekt deze mogelijk af of verbuigt deze. Je zou hierbij minder grip op de schroefkop hebben met een schroevendraaier. De schokbeweging die je met de hamer veroorzaakt zal het makkelijker maken de schroef in beweging te brengen. 

Veelgestelde vragen over een schroef verwijderen 

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over een schroef verwijderen, als deze dolgedraaid of afgebroken is. Bekijk hieronder de antwoorden op de vragen die men het vaakst stelt. Heb je zelf een vraag over het verwijderen van een kapotte schroef? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.

Hoe verwijder je een dolgedraaide schroef?

Een dolgedraaide schroef verwijderen doe je door een elastiekje met het uiteinde van de boorkop of een schroevendraaier in de schroefkop te duwen. Het vult de ontstane ruimte op, waardoor je meer grip hebt.

Hoe kun je een kapotte schroef verwijderen?

Het is afhankelijk van de wijze waarop de schroef kapot is gegaan, hoe je de kapotte schroef kunt verwijderen. Denk aan het verschil tussen het uitboren van een afgebroken schroef en het met een elastiek losdraaien van een dolgedraaide schroef.

Hoe verwijder je een afgebroken schroef?

Een afgebroken schroef verwijderen doe je door deze uit te boren met een metaalboortje. Pas op, je kunt hierbij schade aan het materiaal veroorzaken. Het alternatief is een gebruik van een nijptang, mocht de afgebroken schroef uitsteken.

Welke hulpmiddelen gebruiken bij een schroef verwijderen?

Soms heb je weinig nodig om een kapotte schroef te verwijderen. Een dolgedraaide schroef kun je verwijderen met een elastiekje en een accuschroefmachine. Een vastgeroeste schroef verwijder je met WD40, een hamer en een schroevendraaier.

Hoe moet je een schroef uitboren?

Voor het uitboren van een afgebroken schroef maak je gebruik van een metaalboor. Pas hierbij op, dat je het materiaal waarin de schroef gedraaid is niet beschadigt. De kans hierop is relatief groot bij deze methode.

Plaats een reactie