Hoe kun je in huis energie besparen?

Energiebesparing in je huis is niet alleen een geweldige manier om het ecologische voetafdruk te verkleinen, het kan je ook veel geld besparen op je maandelijkse energierekening. Hier zijn enkele eenvoudige tips om te beginnen en begin met sparen:

  1. Kijk eens naar de apparaten in huis. Apparaten zijn verantwoordelijk voor bijna 20 procent van het energieverbruik in een gemiddeld huis, dus overweeg om oudere modellen te vervangen door energiezuinige exemplaren, die zijn ontworpen om minder energie en/of water te verbruiken.
  2. Vervang je oude gloeilampen. Het vervangen van oude gloeilampen door LED- of CFL-lampen is één van de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve manieren om te besparen op je elektriciteitsrekening. LED-lampen verbruiken 75 procent minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan tot 25 keer langer mee!
  3. Ontkoppel elektronica die niet wordt gebruikt. TV’s, computers, opladers van mobiele telefoons en andere elektronica kunnen nog steeds kleine hoeveelheden stroom verbruiken, zelfs als ze zijn uitgeschakeld. Het loskoppelen van elektronica wanneer deze niet in gebruik is, is een eenvoudige manier om energie te besparen.
  4. Isoleer de woning. Door ramen en deuren af te dichten en isolatie aan te brengen kun je warme lucht in de winter binnenhouden en koele lucht in de zomer, waardoor er minder energie nodig is om je huis te verwarmen of te koelen.
  5. Gebruik natuurlijk licht. Zorg voor voldoende gordijnen, zonneschermen en jaloezieën die op zonnige dagen geopend kunnen worden om natuurlijk licht in huis te laten. Dit vermindert de noodzaak om kunstlicht aan te doen, dat veel elektriciteit verbruikt. Daarnaast kan de zon ook nog helpen de woning te verwarmen, waardoor de cv minder hoog of hard hoeft te staan.
  6. Pas de thermostaat aan. Zet je cv een paar graden lager in de winter (en hoger in de in de zomer) als je niet thuis bent. Zo kun je tot 10 procent per jaar op je rekening besparen door de temperatuur acht uur per dag lager te zetten.

Met deze kleine veranderingen kun ook jij je energieverbruik verminderen en geld besparen op de energierekening. Wees geen dief van je eigen portemonnee en bespaar op energie!

Plaats een reactie