Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe vloer?

Bij het verbouwen of herinrichten van een kamer, kun je kiezen uit vele soorten vloeren. Sommige zijn populairder dan andere, maar elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier volgt een kort overzicht van de meest voorkomende soorten vloeren:

Tapijt: Tapijt is een populaire keuze voor slaapkamers en woonkamers, want het is zacht en comfortabel onder de voeten. Het helpt ook om geluid te dempen, waardoor het een goede keuze is voor huizen met kinderen of huisdieren. Tapijt moet echter regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om het mooi te houden. Het kan ook moeilijk te reinigen zijn als er vlekken of vuil op komen.

Tegel: Tegels zijn een duurzame en langdurige keuze voor vloeren, omdat het bestand is tegen water en krassen. Het kan ook gemakkelijk worden gereinigd en toont geen vuil of voetafdrukken zoals sommige andere soorten vloeren. Tegels kunnen in de wintermaanden echter koud zijn onder de voeten en kunnen behoorlijk glad zijn als ze nat zijn.

Laminaat: Laminaat is een budgetvriendelijke optie die lijkt op hardhouten of tegelvloeren, maar is aanzienlijk goedkoper. Het is ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar het kan niet zoveel slijtage weerstaan als sommige andere soorten vloeren. Bovendien kan laminaat niet worden opgeknapt zoals hout.

Hardhout: Hardhouten vloeren zijn tijdloze klassiekers die jarenlang meegaan. Het kan meerdere malen worden bijgewerkt en voegt schoonheid en waarde toe aan elke kamer in het huis. Hardhouten vloeren zijn echter gevoelig voor krassen, vochtschade en vlekken als ze niet goed worden onderhouden.

Vinyl: Vinyl is een betaalbare optie die wordt geleverd in een verscheidenheid van kleuren en stijlen naar smaak. Het is relatief gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar kan niet worden overgedaan zoals tegels of hardhouten vloeren. Het is ook gevoelig voor diepe krassen of deuken als het na verloop van tijd zwaar belopen wordt

Als het om vloeren gaat, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden. Je wil iets dat duurzaam is en jaren meegaat, maar je wil ook iets dat stijlvol is en het decor van je huis aanvult. Hier zijn vier dingen waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe vloer:

  1. Het soort materiaal – Je wil een materiaal kiezen dat zowel duurzaam als gemakkelijk te onderhouden is. Sommige materialen, zoals hardhout, zijn duurder maar ook duurzamer. Andere, zoals laminaat of vinyl, zijn minder duur maar gaan minder lang mee.
  2. De kleur – Vloeren zijn er in verschillende kleuren en stijlen, dus je moet er een kiezen die de rest van het decor en stijl van de kamer aanvult.
  3. De stijl – Er zijn veel verschillende stijlen vloeren beschikbaar, van traditionele houten vloeren tot moderne tegelvloeren. Kies de stijl die het beste bij jouw smaak en persoonlijkheid past.
  4. De prijs – Vloeren kunnen duur zijn, dus je moet iets vinden dat binnen jouw budget past. Bedenk hoeveel je wil uitgeven en ga op zoek naar de beste deal en mogelijkheden!

Welk type vloer je ook kiest, het is belangrijk ervoor te zorgen dat het goed wordt geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de installateur ervaring heeft met het soort materiaal dat je koopt en volg alle installatie-instructies van de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe vloer er mooi uitziet en jarenlang meegaat. Ook als je het zelf gaat leggen!

Als je eenmaal de perfecte vloer hebt gekozen, gaat er niets boven het gevoel van tevredenheid over een goed uitgevoerde klus. Maar voordat je jezelf feliciteert met een voltooide klus, moet je eerst zorgen voor enkele belangrijke taken na de plaatsing. Als je de vloeren goed verzorgt en onderhoudt, blijven ze er goed uitzien en gaan ze zo lang mogelijk mee.

Controleer eerst of alle naden goed zijn afgedicht met kit of voegmiddel. Dit houdt vocht buiten en voorkomt schimmel- en meeldauwgroei in vochtige ruimtes in huis. Het is ook belangrijk om gemorste vloeistoffen onmiddellijk op te ruimen met een niet-schurend reinigingsmiddel, zodat het vuil niet kan binnendringen.

Regelmatig stofzuigen en dweilen helpt ook om de vloeren mooi te houden, maar gebruik wel een stofzuiger met een zachte borstel om krassen op het vloeroppervlak te voorkomen. Probeer de vloeren ook niet te vaak in de was te zetten of te polijsten, omdat dit de lak na verloop van tijd kan doen slijten.

En als je van plan bent meubels of andere zware voorwerpen in je huis te verplaatsen, leg dan eerst beschermende matten neer, zodat je geen krassen of gaten in je mooie nieuwe vloer maakt. Met deze eenvoudige onderhoudstips moet het geen probleem zijn om de vloer jarenlang in topconditie te houden!

Heb je zelf nog tips voor mensen die een vloer willen gaan aanschaffen, laat ze dan achter in de reacties!

Plaats een reactie