Keukenkastjes verven

Zijn de keukenkastjes licht beschadigd? Ben je uitgekeken op de huidige kleur hiervan? Door de keukenkastjes te verven lijken deze weer als nieuw. Vaak verkeert het basismateriaal waarvan de kastjes gemaakt zijn in een goede staat en is er slechts sprake van beschadigingen aan de verflaag op deurtjes van de keukenkastjes. Door het materiaal opnieuw te verven is er weinig of niets meer te zien van deze kleine beschadigingen. Het is veel goedkoper dan het vervangen van de volledige keuken. In dit artikel lees je meer over keukenkastjes verven. Waarop moet je letten bij het verven van keukenkastjes? Kun je keukenkastjes met fineer of bijvoorbeeld MDF schilderen? En welk gereedschap moet je inzetten? Je leest het hieronder!

Keukenkastjes van verschillende materialen 

Voordat je van start gaat met keukenkastjes verven, is het belangrijk rekening te houden met het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Tegenwoordig worden meubels vaak voorzien van een laagje fineer. Fineer komt zowel voor als hout, als ook als kunststof. Het laagje maakt dat je weinig ziet van het basismateriaal, welke vaak goedkoop en van mindere kwaliteit is. Een keukenkastje met fineer toplaag zijn te schilderen, het fineer zelf is immers hout of kunststof. Is er sprake van schade aan de fineerlaag van het keukenkastje? In dat geval is het lastiger om de kastjes op een nette wijze te herstellen. 

Naast de keukenkastjes die voorzien zijn van een toplaag van fineer, worden keukenkastjes ook regelmatig van MDF gemaakt. Het verven hiervan is makkelijker. Doordat het materiaal al glad is, hoef je MDF meer zeer lichtjes te schuren om de keukenkastdeurtjes te kunnen verven. 

Benodigdheden voor het schilderen van keukenkastjes 

Bij het schilderen van keukenkastjes heb je verschillende materialen en hulpmiddelen nodig. In onderstaande tabel hebben we ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Zorg dat je alle materialen in huis hebt, voordat je aan de slag gaat. 

Gereedschappen / hulpmiddelenMaterialen
Afdekfolie (om de deurtjes op te leggen) Primer 
Schroevendraaier   Kwalitatief goede lak 
Vegertje / borstelHoutvuller  
Platte kwasten (klein en groot)  
Ronde kwast (voor de hoekjes)  
Verfroller (smal en dun) 
Afstrijkrooster 
Schuurpapier  
Plamuurmes  

In plaats van de combinatie van een primer en goede lak, zou je ook voor een verfsoort specifiek bedoeld voor het herstellen van keukenkastjes kunnen kiezen. Bij deze verfsoort hoef je vaak geen primer aan te brengen. Bekijk de instructies van de gekozen verfsoort om te zien welke voorbereidingen je moet treffen voor een goede hechting. 

Stappenplan voor keukenkastjes verven 

In de praktijk betekent keukenkastjes verven vaak dat alleen het kastdeurtje een nieuw kleurtje krijgt. Om het verven van de deurtjes zo makkelijk mogelijk te maken, is het verstandig deze los te halen. In onderstaand stappenplan vind je stapsgewijs welke klussen er moeten worden uitgevoerd, om de kastjes netjes te kunnen schilderen. 

  • Stap 1: schroef de scharnieren van de keukenkastjes los. Zorg dat je voldoende ruimte hebt, om de kastdeurtjes straks te kunnen verven. 
  • Stap 2: controleer de kastdeurtjes op schade en schuur ze licht op. Met wat houtvuller en een plamuurmes kun je kleine beschadigingen aan het materiaal herstellen. Na het schuren van de keukenkastjes is het belangrijk ze schoon te borstelen en af te nemen met een vochtige zoek. Stof of vet verminderen de hechting van de verf. 
  • Stap 3: maak gebruik van een primer om te voorkomen dat de keukenkastjes de verf straks opzuigen. Laat de keukenkastjes goed drogen, voordat je ze van een laag lak voorziet. 
  • Stap 4: schuur de kastdeurtjes nogmaals licht op, borstel ze af en breng vervolgens de lak aan. Door eerst een plaats kwast en vervolgens een verfroller te gebruiken, zorg je dat de lak mooi egaal verdeeld wordt over de keukenkastdeurtjes. 
  • Stap 5: herhaal de voorgaande stap, totdat de deurtjes een goed dekkende laklaag hebben. Vaak moeten ze minimaal twee of drie keer gelakt worden. Een dikkere laag is wenselijk, daar het voorkomt dat kleine krassen direct weer zichtbaar zullen zijn.  

Kosten van keukenkastjes laten verven 

Naast de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met het verven van keukenkastjes, kun je deze klus ook laten uitvoeren door een meubelspuiterij. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de kastdeurtjes hier niet met een kwast en roller geverfd. De meubelspuiterij spuit de deurtjes. Voordeel van het spuiten van meubelen is dat de kleur mooi egaal wordt aangebracht. 

De exacte kosten van het opnieuw verven van keukenkastjes zijn afhankelijk van het formaat hiervan en het aantal deurtjes die je wilt laten herstellen. Dit zal over het algemeen tussen de 50 en 75 euro per frontje kosten. Het volledig renoveren van de keuken door deze opnieuw te laten spuiten kost zo’n duizend tot tweeduizend euro. 

Veelgestelde vragen over keukenkastjes verven 

Hieronder vind je de antwoorden op vragen over keukenkastjes verven, die ons het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag over deze klus? Laat je vraag in dat geval achter in de reacties onderaan.

Welke kleur staat leuk op keukenkastjes?

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een wat donkerder kleur keukenfronten. Denk aan kleuren als donkergrijs, leem en zwart. De meest geschikte kleur is onder meer afhankelijk van de kleuren in de rest van je interieur.

Hoe kun je het beste keukenkastjes verven?

Schuur de keukenkastjes licht op, neem ze af met een vochtige doek en breng vervolgens een primer aan. Zodra de primer droog is, kun je beginnen met het lakken van de keukenkastdeurtjes.

Met welke verf moet je keukenkastjes verven?

Je kunt een normale houtlak gebruiken voor het verven van de keukenkastjes. Breng altijd eerst een primer op de kastdeurtjes aan. Een alternatief is een speciaal type verf voor keukenkastdeurtjes. De primer aanbrengen is bij dat type verf niet nodig.

Kun je een keukenkastje ook spuiten?

In plaats van het verven van keukenkastjes, kun je deze ook (laten) spuiten. Zelf keukenkastdeurtjes spuiten is relatief lastig. De kans is groot, dat de verf niet egaal op de kastjes wordt aangebracht. Dat gebeurt wel bij een meubelspuiterij.

Is een keukenkast met fineer te verven?

Mits een keukenkast met fineer in goede staat verkeert, kun je deze verven. Bij kleine beschadigingen aan het fineer zal het schilderen hiervan een minder mooi eindresultaat geven. Het materiaal onder fineer is vaak van veel mindere kwaliteit.

Plaats een reactie