Gestucte muur verven of schilderen

Na het stucen van een muur kan deze verder worden afgewerkt. Veel mensen kiezen voor het verven van hun gestucte muur. Een alternatief is het behangen hiervan. Waarop moet je letten wanneer je met deze klus van start gaat? Welke hulpmiddelen heb je nodig om de muur fraai af te kunnen werken? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen. Zelf een gestucte muur verven is relatief eenvoudig, mits je er de juiste hulpmiddelen voor in huis haalt. 

Materialen en hulpmiddelen om een gestucte muur te verven 

Zorg dat je voor het schilderen van een gestucte muur alle benodigde hulpmiddelen in huis hebt. Het voorkomt dat je de klus tussentijds moet onderbreken. Iets wat het eindresultaat vaak niet ten goede komt. Onderstaand overzicht laat je zien welke hulpmiddelen je bij deze klus nodig hebt. 

Gereedschappen / hulpmiddelenMaterialen
Afdekfolie of stucloperVoorstrijk / primer 
Schilderstape   Kwalitatief goede verf 
Vegertje/borstelMuurvuller 
Platte kwasten (klein en groot)  
Ronde kwast 
Verfroller  
Afstrijkrooster 
Telescoopstang of huishoudtrap  
Schuurpapier (korrel 280) 
Plamuurmes  

Tip: probeer zo min mogelijk te bezuinigen op de verschillende hulpmiddelen. Een goedkope kwast zal snel haren verliezen, die goed zichtbaar zijn in het verfwerk. Voor goedkope schilderstape geldt dat dit vaak niet voldoende hecht aan de ondergrond. Het maakt de lijnen aan de randen van het te schilderen vlak minder strak. 

Voorbereidingen om gestucte muur te kunnen schilderen 

Is de stukadoor klaar, of heb je zelf de muur gestuct? Dan is het tijd om te verven. Het verven van een gestucte muur begint bij de voorbereiding. Zorg dat je voldoende werkruimte hebt; verplaats meubels naar een andere kamer. Bedek de vloer met stucloper of afdekfolie. Het voordeel van stucloper is dat dit materiaal extra stevig is. Er is niets vervelender dan afdekfolie wat begint te scheuren als je bijvoorbeeld met een huishoudtrap werkt.

De randen van het vlak wat je wilt gaan schilderen plak je af met schilderstape. Gebruik een speciaal soort tape, bedoeld voor kwetsbare muren. Het voorkomt dat het stucwerk beschadigt, als je het tape van de muur trekt na het verven. 

Oneffenheden op de muur wegwerken 

Er kunnen oneffenheden voorkomen op een gestucte muur. Zorg dat je deze verwijdert, voordat je van start gaat met het schilderen van de wand. Gebruik een schuurpapiertje bij deze voorbereidende werkzaamheden, of ga voor het gebruik van een plamuurmes. Het plamuurmes kun je in combinatie met muurvuller ook gebruiken om kleine gaatjes of scheuren in het stucwerk te herstellen. Maak de muur vervolgens goed schoon met een borstel. 

Gestucte muren voorstrijken voor het verven 

Om de verf goed te laten hechten aan het stucwerk, is het belangrijk de muur eerst in te smeren met voorstrijk of een primer. Kijk goed of de voorstrijk geschikt is voor het gebruik op stucwerk. Zou je geen primer of voorstrijk gebruiken, dan zuigt het stucwerk de verf op. Niet alleen kost het je onnodig veel verf, ook komt dit het eindresultaat vaak niet ten goede. De primer vermindert de zuigende eigenschap van stucwerk op wanden. Mocht het om een gestucte muur gaan welke al eens eerder geverfd is, dan hoef je geen primer te gebruiken. 

Aan de slag met schilderen gestucte muur 

Je bent klaar met de voorbereidingen en kunt beginnen aan het schilderen van de gestucte muur. Zorg dat je in vlakken van een (halve) meter bij een (halve) meter werkt, waarbij je steeds van nat naar droog verft. Op deze manier voorkom je dat de vlakken straks zichtbaar zijn bij het drogen van de verf. Voordat je met de verfroller aan de slag gaat, dien je de randen van het te verven vlak met de kwast te verven. Probeer vanaf de schilderstape naar het te verven vlak te schilderen. Zo verklein je het risico op haartjes die onder de tape terechtkomen. Het maakt de lijnen van het vlak minder strak. Maak het verfwerk eerst volledig af, voordat je pauze neemt. Het voorkomt dat er strepen of vlekken zichtbaar zijn na het drogen van het verfwerk. 

Tip: verwijder de schilderstape op het moment dat de verf nog nat is. Zo voorkom je dat het verfwerk breekt. Doe dit ook, wanneer je meerdere lagen verf verwacht aan te brengen. 

Structuur op gestucte muur schilderen 

Wanneer er sprake is van een structuur op de gestucte muur, is het belangrijk de verfroller steeds van voldoende verf te voorzien. Zo weet je zeker dat de haren van de roller diep in de poriën van de gestucte muur komen. Het voorkomt dat er nog witte of anders gekleurde puntjes zichtbaar zijn na het verven van de gestucte muur. Schilder de muur een keertje extra, om zeker te zijn van een fraai eindresultaat. 

Veelgestelde vragen over een gestucte muur verven 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over een gestucte muur verven. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. 

Hoe lang wachten na het stucen om te verven? 

Het is afhankelijk van de dikte van het stucwerk, hoe lang het duurt voordat je dit kunt schilderen. Houd er rekening mee, dat dit zeker enkele dagen tot een week kan duren. Wacht liever iets te lang, dan dat je te snel begint. Het schaadt het verfwerk.

Hoe kun je het beste een gestucte muur verven?

Een gestucte muur verven werkt in de basis op dezelfde manier als het verven van een reeds afgewerkte muur. Gebruik vooraf een schuurpapiertje om eventuele oneffenheden te herstellen.

Hoe lang moet stucwerk drogen voor schilderen?

De dikte van het stucwerk bepaalt hoe lang dit moet drogen, voordat je kunt beginnen met het schilderen hiervan. Houd er rekening mee, dat dit vaak meerdere dagen duurt.

Kun je stucwerk wel of niet schilderen?

Je kunt stucwerk goed schilderen als dit droog is. Het werkt op dezelfde manier als het schilderen van een ander type wand. Zorg dat je de muur van een goede primer of voorstrijk voorziet voordat je gaat verven.

Hoe verf je structuur in een gestucte muur?

Om een gestucte structuur muur te kunnen verven is het belangrijk steeds voor voldoende verf op de roller te zorgen. Zo weet je zeker dat de haren van de roller ook de oneffenheden in de structuur kleuren. Het kan noodzakelijk zijn de muur van een extra laag te voorzien.

Plaats een reactie