Gipsplaten afwerken

Heb je onlangs een tussenwand geplaatst, of heb je het plafond verlaagd met gipsplaten? In dergelijke situaties is het afwerken hiervan essentieel, om een mooi en strak eindresultaat te krijgen. Gipsplaten afwerken hoeft geen ingewikkelde klus te zijn, mits je hier de juiste materialen en gereedschap bij gebruikt. Het inschakelen van een vakman zal vaak niet nodig zijn. In dit artikel lees je meer over gipsplaten afwerken en de factoren waarmee je hierbij rekening dient te houden. Uit welke afwerkingen kun je kiezen? Kun je gipsplaten afwerken zonder deze te stucen? 

Verschillende manieren van gipsplaten afwerken 

Het doel van gipsplaten afwerken is het wegwerken van de naden die ontstaan zijn bij het bevestigen hiervan. Ook wil je de schroefgaten netjes afwerken en wens je de platen wellicht een kleurtje te geven. Zoals reeds genoemd werd, is het afwerken van gipsplaten op verschillende manieren mogelijk. Kies tussen het stucen van gipsplaten en het verven hiervan. Het is afhankelijk van het oppervlak, welke van beide opties het meest interessant is. De meeste mensen zullen meer ervaring hebben met het schilderen van een wand, wat dit in eerste instantie de meest interessante optie maakt. Bij grote oppervlakken geeft het stucen van gipsplaten echter een strakker eindresultaat. Van de naden tussen de gipsplaten zal bij het stucen niets meer te zien zijn. Daar waar bij het schilderen kleine oneffenheden zichtbaar zullen blijven. 

Houd de reeds aangebrachte gaten voor de wandcontactdozen en schakelaars open tijdens het afwerken van de gipsplaten. Deze elementen plaats je pas op het laatste moment. 

Gipsplaten afwerken door te verven 

Gipsplaten afwerken met een laag verf bestaat uit een aantal stappen. Zo is het allereerst zaak om de naden tussen de gipsplaten van zelfklevend wapeningsband te voorzien. Dit is noodzakelijk om scheuren in het schilderwerk te voorkomen in de toekomst. De gipsplaten zullen altijd nog iets werken. Vervolgens kun je de schroefgaten en naden tussen de platen vullen. Gebruik een plamuurmes en speciale voegenvuller voor gipsplaten, om een strak resultaat te krijgen. In plaats van een plamuurmes kun je voor de naden ook een stucspaan gebruiken. 

Tip: schuur de overtollige voegenvuller weg als dit goed is uitgehard. Controleer de naden grondig op kleine oneffenheden en vul de ontstane gaatjes nogmaals op. Start pas met verven als de naden en schroefgaten volledig egaal zijn. 

Wand schuren en reinigen 

Zodra de naden volledig egaal zijn, breng je hier een voegenfinisher op aan. Laat dit kort drogen en schuur de wand vervolgens volledig op. Zorg dat de wand volledig stofvrij is, voordat je de primer aanbrengt. Bij een wand met gipsplaten is een primer cruciaal. De gipsplaten hebben een sterk zuigende werking. Let bij de aankoop van een primer goed op de materialen waarop je deze voorstrijk kunt gebruiken. Niet iedere primer is bedoeld voor het gebruik bij gipsplaten afwerken. 

Aan de slag met gipsplaten verven 

Is de primer goed droog? In dat geval kun je starten met het verven van de gipsplaten. Werk hierbij altijd van nat naar droog om kleurverschillen in de verflaag te voorkomen. Het is verstandig om de gipswand in een keer te verven, voordat je een pauze neemt. Vaak zullen er meerdere lagen moeten worden aangebracht om een strakke, egale wand te krijgen. Het kan slim zijn om het verfwerk licht op te schuren, voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt. Dit verbetert de hechting van de verf. 

Gipsplaten stucen om deze af te werken

Naast de mogelijkheid om gipsplaten af te werken met verf, kun je gipsplaten stucen. Zoals eerder genoemd wordt, geeft dit zeker bij grotere oppervlakken een strakker eindresultaat. Zorg dat je de juiste hulpmiddelen in huis haalt, voordat je start met het stucen van de gipsplaten. Net als bij het afwerken hiervan met verf, is het belangrijk eerst zelfklevend wapeningsband aan te brengen op de naden. Het vullen hiervan is logischerwijs niet nodig, daar je dit tijdens het stucen doet. 

Aanbrengen van voorstrijk op de gipsplaten 

Om het stucwerk goed te laten hechten aan de gipsplaten, is het belangrijk de juiste voorstrijk aan te brengen. Kijk op de verpakking of de voorstrijk hier geschikt voor is en op welke wijze je het middel moet verwerken voor een optimale hechting. Zorg dat de gipsplaten volledig stofvrij zijn, voordat je de voorstrijk hierop aanbrengt. Het aanbrengen van voorstrijk is het meest eenvoudig, wanneer je hier een grote blokkwast voor gebruikt. 

Aan de slag met het stucen van gipsplaten 

Tijd om het stuc aan te brengen op de gipsplaten. Maak het stuc aan en strijk het vervolgens met een spaan op de wand. Wees niet te bang voor oneffenheden, bij de volgende stap werk je deze weg. De volgende stap is het reien van de wand, wat je doet met een afreilat. Vervolgens gebruik je een spackmes om de kleine oneffenheden weg te werken. Controleer de wand goed op kleine putjes en vul deze op met stuc. Na het messen van het plafond kun je deze sponzen. We noemen dit ook wel het afpleisteren van het stucwerk. Het sponzen maakt de toplaag van het stucwerk flexibel, waardoor je het stucwerk met een spackmes verder strak kunt trekken. 

Veelgestelde vragen over gipsplaten afwerken 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over gipsplaten afwerken en hetgeen je hiervoor nodig hebt. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp.

Waar moet je op letten bij het afwerken van gipsplaten?

Bij het afwerken van gipsplaten is het voornamelijk van belang dat de naden tussen platen vooraf worden afgewerkt met wapeningsband. Het voorkomt scheuren. Ook is het belangrijk de juiste primer of voorstrijk te gebruiken voor de afwerking hiervan.

Wat kost het om gipsplaten te laten afwerken?

De kosten voor het laten afwerken van gipsplaten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Houd rekening met een prijs van 5 tot 15 euro per vierkante meter aan gipsplaten.

Moet ik een wand met gipsplaten verven of stucen?

Vaak geeft een wand met gipsplaten stucen het mooiste eindresultaat. Dit wordt doorgaans strakker, dan het vullen van de naden met voegenvuller. Bij een kleinere wand volstaat het verven echter.

Kan ik gestucte gipsplaten verven?

Je kunt ervoor kiezen om gipsplaten te stucen en deze vervolgens te verven, voor het strakste eindresultaat. Het is echter niet vereist om de gipsplaten eerst te stucen, als je deze vervolgens wilt schilderen.

Is zelf gipsplaten afwerken met stucwerk moeilijk?

Het stucen van gipsplaten op een wand of plafond hoeft niet ingewikkeld te zijn, wanneer de juiste hulpmiddelen gebruikt en geduldig te werk gaat.

Plaats een reactie