Perilex aansluiten

De meeste elektrische apparaten in huis worden aangesloten op een laag vermogen. Dit betekent concreet, dat ze gebruik maken van een stroomsterkte van 16 Ampère. Er zijn echter ook apparaten, waarvoor deze stroomsterkte onvoldoende is. Voor deze apparaten is een perilex stekker aansluiten noodzakelijk. Een voorbeeld van een elektrisch apparaat wat werkt met een perilex stekker is een elektrische kookplaat. Zou je een kookplaat op een normale aansluiting aansluiten, dan zal er al snel sprake zijn van een overbelasting van de groep. Dit betekent dat de stop uit de meterkast springt en er geen stroom meer gebruikt kan worden in de keuken. 

Perilex stekker aansluiten 

Voor een perilex stekker aansluiten heb je weinig gereedschap nodig. Het is te vergelijken met het aansluiten van een reguliere stekker of schakelaar, zoals je die kent van de meeste elektrische apparaten in huis. Pak een striptang, een kabelmesje en een schroevendraaier om de perilex stekker aan te kunnen sluiten op het elektrische apparaat. Bij het aansluiten van zowel een perilex stekker, als een perilex stopcontact wordt gebruik gemaakt van een VD draad van 2.5 vierkante millimeter. 

Standaard wordt er een aansluitschema bij de perilex stekker geleverd, zodat je precies weet welke draad in welke aansluiting gestoken moet worden. Mocht het aansluitschema onverhoopt ontbreken, dan kun je deze ook online opzoeken. Het aansluitschema heb je niet alleen nodig voor het aansluiten van de perilex stekker. Ook een perilex stopcontact aansluiten is erg lastig zonder aansluitschema. 

Perilex stopcontact aansluiten 

Bij een perilex stopcontact aansluiten heb je de keuze uit twee uitvoeringen. Het verschil tussen beide uitvoeringen zit in de stroomsterkte hiervan. Kies tussen een perilex stopcontact van 16 Ampère en een perilex stopcontact van 25 Ampère. Later in dit artikel zal worden beschreven, dat voor de combinatie van een perilex stopcontact van 25 Ampère met een elektrisch apparaat wat 400 Volt nodig heeft, krachtstroom moet worden aangesloten. 

Je kunt het verschil tussen beide soorten perilex stopcontacten relatief makkelijk zelf herkennen. In het midden van het stopcontact bevindt zich een pin. Wanneer het om een horizontale pin gaat, gebruik je een 16 Ampère perilex stopcontact. Bij een verticale pin is er sprake van een perilex stopcontact met een stroomsterkte van 25 Ampère.  

Let op: bij het aansluiten van een 1-fase perilex stopcontact worden andere kleuren draden gebruikt dan bij het aansluiten van een 3-fase perilex stopcontact. Het aansluitschema van een 1-fase stopcontact kan dus niet gebruikt worden voor het correct monteren van een 3-fase perilex wandcontactdoos. 

Aansluiten kookplaat op perilex 

Om te bepalen of het aansluiten van een kookplaat op een perilex-systeem in huis noodzakelijk is, dien je te kijken naar het vermogen wat deze verbruikt. Voor de reguliere groepen in de meterkast geldt dat deze een maximaal vermogen leveren van 3.680 Watt. Het is de uitkomst van de vermenigvuldiging van 230 Volt maal 16 Ampère. Sluit je apparaten aan die op het moment van gebruik tezamen meer dan 3.680 Watt verbruiken, dan raakt de groep overbelast en springt de stop. 

Voor een moderne kookplaat geldt dat deze al snel 6.000 tot 7.500 Watt verbruikt. Het maakt dat het gebruik van krachtstroom, een perilex-systeem, noodzakelijk is. Het aansluiten van de kookplaat op het perilex-systeem is mogelijk, wanneer de kookplaat over een perilex stekker beschikt en er een perilex wandcontactdoos geplaatst is. 

Aansluiten perilex en meterkast 

Wanneer je een perilex wandcontactdoos aansluit op de meterkast, is het allereerst zaak om deze spanningsloos te maken. Je wilt de kans op ongelukken tot een minimum beperken. Werken met stroom en elektriciteit brengt altijd een zeker risico met zich mee. Nadat de stroom is uitgeschakeld kun je de perilex wandcontactdoos aansluiten op de meterkast. Volg hierbij de instructies, die je vindt op het aansluitschema van de wandcontactdoos. Mocht het aansluitschema ontbreken, dan kun je deze ook online opzoeken.

Verschillende fase aansluitingen perilex 

Apparaten met een 3-fasen aansluiting, bijvoorbeeld 3×230 Volt, maken gebruiken van krachtstroom. Krachtstroom wordt ook gebruikt bij een elektrisch apparaat wat 400 Volt nodig heeft bij 25 Ampère of meer. Het gebruik van krachtstroom, of een 3-fasen aansluiting, is niet zonder meer mogelijk. Er moet hier een speciale aansluiting voor worden geplaatst in de meterkast van je woning. Zo’n installatie moet door een erkend installateur gemonteerd worden. Je hebt hier toestemming voor nodig van de netbeheerder.

Perilex laten aansluiten? Dit zijn de mogelijke kosten! 

Twijfel je nog of je de perilex stekker zelf aan gaat sluiten? Je kunt er ook voor kiezen om hier een elektromonteur voor in te schakelen. De kosten voor het aansluiten van een perilex stekker liggen vaak rond de 10 tot 20 euro. Het aansluiten van een perilex stopcontact kost meer, tussen de 85 en 120 euro. De exacte kosten zijn hierbij afhankelijk van het werk wat reeds is uitgevoerd. Denk aan het trekken van de kabels tussen de meterkast en de perilex wandcontactdoos. 

Voor een verzwaring van de aansluiting op het stroomnet, bijvoorbeeld om krachtstroom te kunnen gebruiken, betaal je tussen de 225 en 250 euro. 

Veelgestelde vragen over perilex aansluiten 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over een perilex-systeem aansluiten. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn. 

­Hoe moet je perilex aansluiten? 

In de basis lijkt het aansluiten van een perilex-systeem op dat van het aansluiten van een reguliere wandcontactdoos. Het verschil zit in het aansluitschema, welke met de wandcontactdoos wordt meegeleverd. In uitzonderlijke gevallen is een verzwaring van de aansluiting op het stroomnet vereist.

Kan ik zelf een perilex stekker aansluiten?

Wanneer de huidige perilex stekker van een elektrisch apparaat niet meer werkt, kun je deze zelf vervangen. Volg het aansluitschema wat bij de perilex stekker wordt meegeleverd. Niet ieder apparaat is geschikt voor het gebruik van perilex-systemen.

Kan perilex op 1 fase?

Bij een 1-fase aansluiting is het gebruikelijk deze op te splitsen, zodat de stroom over twee leidingen verdeeld wordt. Het voorkomt een overbelasting van de groep in de meterkast.

Hoe sluit je een perilex stopcontact aan?

Volg bij het aansluiten van een perilex stopcontact het aansluitschema wat bij de wandcontactdoos wordt geleverd. Je vindt deze ook online, mocht het aansluitschema niet zijn meegeleverd.

Is krachtstroom hetzelfde als een perilex-systeem?

Nee, dat is niet per definitie het geval. Bij krachtstroom wordt vaak gekozen voor een 3-fasen aansluiting, terwijl een perilex-systeem ook op een 1-fase aansluiting kan worden aangesloten.

Plaats een reactie