Muur verven

Ben je ontevreden over de huidige kleur van de muur? Lijkt de muur wat te zijn verkleurd door bijvoorbeeld het felle zonlicht? Of is de stukadoor net klaar met het stucen van de muur? Een muur verven laat de wand weer als nieuw lijken. Bij het verven van muren zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo wil je onder meer voorkomen, dat er strepen ontstaan in het verfwerk. Vergelijkbaar met het ontstaan van strepen is het ontstaan van vlakken, als de muur opdroogt. In dit artikel lees je meer over een muur verven en de wijze waarop jij de wanden in huis strak afwerkt. 

Naast de mogelijkheid om een muur te verven, kan ook een muur laten spuiten overwogen worden. De meeste schildersbedrijven bieden je deze mogelijkheid aan. Het voordeel van een muur spuiten is dat dit sneller gaat en de kleur mooi egaal op de wanden wordt aangebracht. 

Benodigdheden om een muur te verven 

Een goede voorbereiding is belangrijk bij zelf een muur verven. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt, voordat je van start gaat met je klus. Bekijk onderstaand overzicht met de hulpmiddelen die je nodig hebt. 

Gereedschappen / hulpmiddelenMaterialen
Afdekfolie of stucloperVoorstrijk / primer 
Schilderstape   Kwalitatief goede verf 
Vegertje/borstel 
Platte kwasten (klein en groot)  
Ronde kwast 
Verfroller  
Afstrijkrooster 
Telescoopstang of huishoudtrap  

Voorbereidingen voorafgaand aan een muur verven 

Voordat je van start kunt gaan met een muur verven, is het belangrijk de nodige voorbereidingen te treffen. Zo dien je bijvoorbeeld te weten wat er op de muur zit, dit maakt bijv. het verschil als je een gestucte muur wil verven. Daarna haal de meubels bij de wanden weg en zorg dat de vloeren zijn afgedekt met folie of stucloper. Het voordeel van stucloper is dat dit materiaal doorgaans steviger is dan folie. Nadeel van stucloper is dat het iets duurder is. 

De randen van het vlak wat je wilt gaan verven plak je af met schilderstape. Bespaar niet op de kwaliteit van de schilderstape! Bij een goedkope variant loop je het risico dat de tape niet goed aan de ondergrond hecht. Hierdoor zal er verf onder de tape terechtkomen. Ook kan een goedkoop type schilderstape het verfwerk laten scheuren, als je de tape verwijdert. Overigens verklein je het risico hierop, door de tape al weg te halen als de verf nog nat is. 

Tip: wanneer je schilderstape gebruikt op een plafond met stucwerk, is het belangrijk voor tape te kiezen wat gebruikt kan worden op gevoelige ondergronden. Je wilt voorkomen dat de schilderstape het stucwerk op het plafond aantast. 

Aan de slag met het verven van wanden 

Zorg dat de wanden stof- en vetvrij zijn als je van start gaat. Je maakt de wanden schoon met een vegertje. Een onbehandelde muur verven begint bij het aanbrengen van een primer of voorstrijk. Dit voorkomt dat de muur de verf opzuigt. Mocht er al een grondlaag verf op de muur zitten, dan is het gebruik van primer niet noodzakelijk. Kijk op de verpakking van de primer of je één of meerdere lagen aan moet brengen. 

Zodra de primer goed droog is, kun je starten met het verven van de wand. Gebruik een huishoudtrapje of een telescoopstang om bij het bovenste deel van de muur te kunnen komen. Het gebruik van een roller aan een telescoopstang vergt enige oefening. Het is best lastig om een soepele beweging te maken met de roller. Voordat je met de verfroller aan de slag gaat, is het verstandig de platte en ronde kwast te gebruiken voor het verven van de randen van het vlak. Het voorkomt dat je met de roller buiten dit vlak verft en bijvoorbeeld het plafond raakt. 

Tips bij het verven van een muur 

Gebruik onderstaande muur verven tips om voor een egaal eindresultaat te zorgen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een verfrooster om de verf in de roller goed te verdelen, voordat je de roller op de muur zet. Het voorkomt een verschil in kleur, te herkennen aan de strepen en vlakvorming als de verf opdroogt. 

  • Tip 1: controleer de muur op oneffenheden, voordat je van start gaat met het aanbrengen van de primer. Je verwijdert of herstelt ze eenvoudig met een plamuurmes. 
  • Tip 2: breng liever meerdere lagen verf op de muur aan, dan direct een hele dikke laag. De kans op strepen is groot, wanneer je met een dikke laag verf werkt. 
  • Tip 3: verf van een nat naar droog vlak. Dat wil zeggen dat je steeds vanuit het reeds geverfde stuk muur aan het volgende stuk begint. Op deze manier voorkom je vlakvorming bij het drogen. 
  • Tip 4: probeer vanaf de schilderstape naar binnen toe te verven, in plaats van naar binnen over de schilderstape. De kans is groot dat de haren van de kwast onder de schilderstape terechtkomen. 
  • Tip 5: werk de muur in één keer af, door steeds in vierkanten van ongeveer een meter bij een meter te schilderen. Pas als de volledige muur geschilderd is stop je om deze te laten drogen. 
  • Tip 6: door je verfroller en kwast in folie te wikkelen voorkom je dat deze hard worden. Je kunt de roller en kwast na een paar uur voor de volgende laag verf gebruiken. 
  • Tip 7: verklein de kans op kleurverschillen door de verf goed door te roeren met een houten mengstaaf, voordat je de verf gebruikt. 

Veelgestelde vragen over een muur verven 

Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die vaak gesteld worden over een muur schilderen. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties onder het artikel. 

Welke muur van de keuken verven? 

Houd bij het verven van muren in de keuken rekening met de kans op vuilvorming op de wand. Gebruik een speciaal type verf voor de wand achter het fornuis. Je kunt deze verf afnemen met een vochtige doek.

Welke muur verven van de slaapkamer?

In de slaapkamer is het bij het verven van de muur achter het bed leuk om gebruik te maken van vormen. Verf bijvoorbeeld een halve maan op de muur. Met schilderstape creëer je zo’n vorm.

Kun je een muur verven waar behang op zat?

Het mooiste eindresultaat krijg je door het behang van de muur te verwijderen, voordat je deze gaat schilderen. Gebruik hier een behangafstomer voor. Als het behang in goede staat verkeert kun je dit schilderen.

Welke muur kun je het beste verven in de woonkamer?

Schilder de wand achter de televisie in de woonkamer om het zwart van het scherm te breken. Ook het verven van de muur achter de bank geeft een fraai effect aan de ruimte.

Welke roller voor het verven van een structuur muur?

Voor het verven van een structuur muur kun je een reguliere verfroller gebruiken. Zorg dat er voldoende verf op de roller zit, zodat de haren van de roller diep in de poriën van de muur trekken.

Plaats een reactie