Zelf stucen

Zelf een muur stucen hoeft niet moeilijk te zijn! Schaf de juiste hulpmiddelen aan, zoek een instructievideo en ga aan de slag. Niet alleen is het leuk om zelf te stucen in huis, ook levert het je een forse besparing op, omdat je geen stukadoor hoeft in te huren. Zeker bij grote oppervlakken! In dit artikel lees je meer over zelf stucen en de verschillende factoren waarmee je hierbij rekening dient te houden. 

Tip: kijk ook eens naar onze andere pagina, waarin we ingaan op de kosten van een muur laten stucen door een vakman. Vaak betaal je er al snel 10 tot 25 euro per vierkante meter voor, bij een gladde afwerking. 

Voorbereidingen voor zelf een muur stucen

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij zelf een muur stucen. Zoals reeds genoemd werd, is het belangrijk de juiste materialen te gebruiken als je zelf aan de slag gaat. Niet alleen komt dit het eindresultaat ten goede, ook werkt het prettiger. Daarbij is het belangrijk een aantal voorbereidende maatregelen te treffen. Haal de meubels uit de kamer die je gaat stucen en zorg dat de vloer goed beschermd is met folie of bijvoorbeeld stucloper. Het voorkomt schade en maakt het daarbij makkelijker om eventueel vuil op te ruimen na het stucen van de wanden. 

Zelf een wand met gipsplaten stucen 

Ga je een wand met gipsplaten stucen? In dat geval is het belangrijk om de naden van deze wand voor het stucen te voorzien van een zelfklevende wapeningsband. Zou je dit niet doen, dan is de kans op scheuren in het stucwerk groot. De gipsplaten zullen iets gaan werken, wat het stucwerk aantast zonder wapeningsband. 

Voorstrijken van een muur bij het stucen 

Voordat je het stucwerk op de wand aan kunt brengen, is het belangrijk deze goed schoon te maken en voor te strijken met een primer. Een muur maak je schoon met een harde borstel. Voorkom dat de muur nat wordt bij het gebruik van een te vochtige doek. Zorg dat er geen stof meer van de wand komt bij het reinigen hiervan, voordat je voorstrijk op de wand aanbrengt. Zou je hier te snel aan beginnen, dan is de kans groot dat het stucwerk straks niet goed aan de wand hecht. Het aanbrengen van voorstrijk is het makkelijkst met een grote blokkwast. 

Tip: wanneer je een poreuze wand gaat stucen, bijvoorbeeld een wand met rode bakstenen, dan is het belangrijk een extra sterke voorstrijk te gebruiken. De voorstrijk voorkomt dat de poreuze wand het vocht uit het stucwerk trekt. Bij wanden die minder poreus zijn, zoals een wand van beton of gipsblokken, is dit niet noodzakelijk. 

Uitwendige hoeken beschermen met een hoekbeschermer 

Geef de wanden in ieder geval één of twee uur de tijd om goed te drogen. Je kunt deze tijd gebruiken om de uitwendige hoeken van de te stucen muur in huis te voorzien van een hoekbeschermer. Het is afhankelijk van de dikte van het stucwerk welk model hoekbeschermer het meest geschikt is. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen een stuclaag van meer dan 3 millimeter, of een stuclaag van minder dan 3 millimeter. In het eerste geval gebruik je een dikpleister hoekbeschermer. Bij een wat minder dikke stuclaag volstaat de dunpleister hoekbeschermer. De hoekbeschermers moeten tenminste drie tot vier uur voor het stucen van de wand zijn aangebracht. 

Aan de slag met zelf een muur stucen 

Het is tijd om aan de slag te gaan! Dit begint met het aanmaken van stuc, waarbij je de instructies op de verpakking van het stucmiddel dient te volgen voor de juiste dosering. Maak niet direct teveel stuc aan. Met een zogenaamde troffel kun je het stuc op het raapbord scheppen, om dit vervolgens met een pleisterspaan op de muur aan te brengen. Ben je rechtshandig? Begin dan links op de wand met het stucen. Andersom geldt dat een linkshandige rechts op de wand dient te starten. 

Om oneffenheden in het stucwerk weg te kunnen werken, ga je de muur reien. Dit doe je aan de hand van een rijlat. Met de rijlat verwijder je het te veel aangebrachte stucwerk en vul je tegelijkertijd de gaten in het stucwerk op. Ga voorzichtig te werk, om het stucwerk niet aan te tasten en geen nieuwe oneffenheden te creëren. De laatste oneffenheden verwijder je na zo’n 15 tot 20 minuten van de wand met een spackmes. We noemen dit ook wel het messen van de wand. Kom je hierbij oneffenheden tegen? Vul de gaten in dat geval direct op. 

Afwerken van de gestucte wanden 

Je bent bijna klaar met het stucen van de wand. Nu is het zaak om de wand te sponzen, waarbij je een natte spons in een draaiende beweging over de wand laat gaat. Op deze manier schuur je het stucwerk, zodat dit volledig glad is. De toplaag wordt door het sponzen zacht. Dit maakt het mogelijk om met het spackmes de laatste oneffenheden weg te werken. 

Tot slot spuit je de wand na ongeveer een half uur nog eenmaal nat met een plantenspuit en controleer je deze op uitstekend stucwerk of kleine gaatjes. Met het spackmes werk je ze weg. Daarna kun je nog kijken of je de gestucte muur wil verven of schilderen.

Veelgestelde vragen over zelf stucen 

Zelf stucen van een muur hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toch is het niet ondenkbaar dat je er nog vragen over hebt. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. 

Hoe kun je het plafond zelf stucen? 

Het stucen van een plafond werkt op dezelfde wijze als het stucen van een muur, zoals omschreven in dit artikel. Doordat je boven je hoofd werkt is dit vaak lastiger.

Waar moet ik op letten bij het zelf stucen?

Zelf stucen betekent dat het van belang is om kwalitatief goed materiaal in huis te halen en om nauwkeurig te werken. Zeker bij het messen van de muur en het wegwerken van oneffenheden na het sponzen hiervan.

Wat zijn de kosten als je zelf gaat stucen?

De kosten van zelf stucen zijn afhankelijk van de hulpmiddelen die je al in huis hebt. Je koopt ze bij de bouwmarkt voor maximaal een paar tientjes. Ook zijn de kosten afhankelijk van het te stucen oppervlak, dit bepaalt hoeveel stucmiddel je nodig hebt.

Waar moet ik op letten als ik zelf ga stucen?

Werk vooral heel nauwkeurig en neem de tijd voor het stucen van een muur. Oneffenheden moeten voorzichtig worden weggewerkt met een spackmes om de muur mooi strak te krijgen.

Wat heb ik nodig om zelf een muur te stucen?

Voor zelf een muur stucen heb je onder andere stucmortel, voorstrijk, een raapbord, een rijlat, een schuurspons, een spackmes, een troffel, een mixer en een schone kuip nodig.

Plaats een reactie